De Omgeving
Het Bospark ligt midden in het natuurgebied Langeloërduinen in de kop van Drenthe. De centrale ligging maakt Norg extra aantrekkelijk.
Enkele kilometers fietsen en u steekt al de grens over naar Groningen of Friesland. Eigenlijk vindt u in de kop van Drenthe alle landschappen van de gehele provincie bij elkaar in een notendop. Beekdal landschap, bos, hei, vennetjes, stuifduinen, dorp en es landschap, een recreatieplas, hunebedden en een groot meer… het is er allemaal.
Zo veel te beleven!
De Langeloërduinen is een gemengd bosgebied met stuifduinen waar onder andere een mooie gemarkeerde wandelroute doorheen loopt en het Struin en Duin belevingspad voor de kinderen. Rondom Norg is het heerlijk wandelen en fietsen.
Het Noordsche Veld, een groot heideveld met prehistoische akkertjes (Celtic Fields) en grafheuvels, ligt 4 km vanaf de camping, u fietst er zó naar toe! Op ongeveer 8 kilometer afstand ligt het bekende Fochteloërveen een uitgestrekt hoogveen gebied waar u met een beetje geluk de kraanvogels kunt spotten. Even verderop nabij Ravenswoud staat een bekende uitkijktoren, een architectonisch hoogstandje mogen we wel zeggen. Nabij Westervelde ( 3 km.) ligt het beekdalgebied “de Slokkert” en aan de oostkant van Norg vindt u het beekdallandschap van het Oostvoortsche diep.
Naast Norg zijn er nog meer mooie brinkdorpen in de buurt. De steden Groningen, Assen en Drachten zijn in de buurt voor een dagje shoppen, of toch liever een dag naar een waddeneiland?
Richting Groningen liggen de Onlanden, een groot waterbergingsgebied met fraaie natuur en een bijzondere uitkijk- toren.
Kunst en cultuurliefhebbers komen volop aan hun trekken: de musea, de landgoederen en het bekende dorp Veenhuizen zijn een bezoek meer dan waard. Hunebedden vindt u in Westervelde ( 3 km) , Zeijen (7 km) en Steenbergen (6 km). Stuk voor stuk mooi gelegen. Het hunebed van Steenbergen is de grootste van de drie.
U kunt op de fiets naar Assen (de route ligt voor u klaar) en zelfs naar Groningen is het maar 25 kilometer fietsen of rijden. Wij hebben mooie fiets- en wandeltochten die u veel mooie plekjes van de omgeving laten zien en die allemaal starten op de camping.
In de provincie Drenthe zijn veel bezienswaardigheden en activiteiten.
Norg heeft een VVV en kijk voor meer informatie en de agenda van Drenthe op drenthe.nl
Hunnebedden
Heidegebieden
Belevingspadden
Zandverstuivingen
Uitkijktoren
Norg
Norg is een gezellig bruisend brinkdorp in de provincie Drenthe. Met diverse voorzieningen is het een veelzijdig dorp voor zowel bewoners als toerist. Zo zijn er diverse winkels, genoeg horeca gelegenheden om uit te kiezen en het overdekte subtropische Molenduinbad waar onze gasten (max. 2 x per week) gratis toegang toe krijgen.
In de omgeving van Norg zijn diverse hunebedden te bezichtigen, bijvoorbeeld in Westervelde, Zeijen en Steenbergen.
Midden in het dorp staat de in de 13e eeuw gebouwde Sint Margaretakerk, met een toren in romaanse stijl.
Het dorp Norg telt vijf brinken. Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd voor de grote paardenmarkten. Tegenwoordig wordt er nog 4 keer per jaar een grote markt georganiseerd.
Aan de noordzijde van het dorp liggen drie aaneengesloten bosgebieden: de Molenduinen, de Langeloërduinen en de Oosterduinen. Aan de zuidzijde van het dorp ligt het prachtige oerbos Norgerholt, en dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw.
Het VVV kantoor zit in Ontmoetingscentrum de Brinkhof aan de Brink. Kijk voor meer bezienswaardigheden, tips en de agenda op Drenthe.nl
Ligging
Norg ligt ongeveer 25 kilometer ten Zuidwesten van de stad Groningen en 12 kilometer ten noordwesten van de Drentse hoofdstad Assen.
Fietsen, wandelen en meer
Verken wandelend of fietsend de verrassende omgeving rond het Bospark. Je loopt of fietst zo het natuurgebied de Langeloërduinen in!
Verken wandelend of fietsend de verrassende omgeving rond het Bospark. Je loopt of fietst zo het natuurgebied de Langeloërduinen in!
Het Bospark ligt in de kop van Drenthe, een gebied vol prachtige natuur, bij uitstek geschikt om wandelend of fietsend te verkennen. Zo kunt u een heerlijke fiets- of wandelvakantie in Drenthe beleven. Geniet van wandelroutes die starten vanaf uw kampeerplaats, gewoon dwars door het bos of juist over akkers en oude zandpaden aan de andere kant van het dorp.
Voor kinderen is er het Struin en Duinpad. Dit avontuurlijke pad loopt dwars door de Langeloërduinen. De route is gemarkeerd met genummerde palen die rechts van het pad staan, en zit vol met spannende paadjes en hoge heuvels.
Op internet zijn zeer uitdagende ATB routes te vinden rondom Norg.
Korte maar ook lange afstandswandelingen in de omgeving vindt u op wandelenrondroden.nl
In de receptie vindt u ook verschillende wandel-, en fietsroutes.
Er zijn twee fietsverhuurwinkels in Norg:
Fietsservice Norg, Westeind 16, Norg.
Bike Totaal Stellingwerf, Oosteinde 25, Norg.
Veenhuizen
Veenhuizen (8 km van Norg) vormde oorspronkelijk een veenontginningsdorp dat reeds wordt genoemd in 1381 als Veenhuysen. In 1823 veranderde het aanzien van het dorp volledig toen er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen werden gebouwd.
De Maatschappij voor weldadigheid
De Maatschappij voor weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Aanvankelijk bood men arme gezinnen (paupers) uit de grote steden de gelegenheid vrijwillig naar Drenthe te komen en zich daar in koloniën te vestigen. Omdat blijkbaar niet iedereen uit vrije wil deze oplossing wilde kiezen, bouwde de Maatschappij in Ommerschans en Veenhuizen grote vierkante dwanggestichten.
Ieder gebouw leverde onderdak aan gemiddeld 1200 gevangenen, of verpleegden zoals ze toen nog werden genoemd. Ze werden ondergebracht in slaapzalen van 80 mensen, die overdag werden omgebouwd tot werk- en eetzalen. In het Gevangenismuseum kunt u goed zien hoe dat er vroeger heeft uit gezien. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden Norgerhaven en Esserheem omgebouwd tot bewaarplaats voor zwaar gestraften.
Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Veenhuizen steeds meer het karakter van een penitentiaire inrichting. De eerste misdadigers werden er opgesloten. Sinds 1970 leven er in Veenhuizen geen ‘verpleegden’ meer. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen, waarin in totaal ruim 1.000 gedetineerden vastzitten. Veenhuizen is pas sinds 1989 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten – naast de gevangenen – alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of een baan buiten Veenhuizen vond, moest verhuizen. In het Tweede Gesticht dat als enige gesticht de tand des tijds heeft doorstaan, al is een van de vier vleugels verdwenen waarin lange tijd gedetineerden te werk waren gesteld, is tegenwoordig het landelijk Gevangenismuseum gevestigd. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht.
Veenhuizen was en is de grootste van de Kolonieën van weldadigheid. Inmiddels zijn deze kolonieën kandidaat voor de wereldderfgoedlijst. Het Pauperparadijs inmiddels een begrip vanwege het boek en de theatervoorstelling.
Behalve het fraaie dorp met meer dan 100 rijksmonumenten heeft Veenhuizen ook qua natuur erg veel moois te bieden. Het Fochteloërveen, het grootste hoogveengebied van Nederland is in feite de achtertuin van Veenhuizen.
Bezienswaardigheden
In en rondom Norg zijn diverse bezienswaardigheden, zie hieronder een aantal voorbeelden:
-
Struin en Duin pad | Belevingspad voor kids, vanaf Bospark
-
Donderpad | Belevingspad met opdrachten, Norg
-
Uitkijktoren Oostervoortse diep | Beekdallandschap, Norg
-
Drents Museum | Assen
-
Gevangenismuseum | Veenhuizen
-
Kabouterland | Exloo
-
Familiepark Landgoed Nienoord | Leek
-
Struin en Duin pad | Belevingspad voor kids, vanaf Bospark
-
Donderpad | Belevingspad met opdrachten, Norg
-
Uitkijktoren Oostervoortse diep | Beekdallandschap, Norg
-
Drents Museum | Assen
-
Gevangenismuseum | Veenhuizen
-
Kabouterland | Exloo
-
Familiepark Landgoed Nienoord | Leek
-
Struin en Duin pad | Belevingspad voor kids, vanaf Bospark
-
Donderpad | Belevingspad met opdrachten, Norg
-
Uitkijktoren Oostervoortse diep | Beekdallandschap, Norg
-
Drents Museum | Assen
-
Gevangenismuseum | Veenhuizen
-
Kabouterland | Exloo
-
Familiepark Landgoed Nienoord | Leek